Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Október 13. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszatér a szocpol: akár 2,5 millió az új lakásra

Visszatér a szocpol: akár 2,5 millió az új lakásra

Megújult formában tér vissza a szociálpolitikai támogatás, népies nevén a szocpol.

Az állam lakásvásárlási konstrukcióval – akár 2,5 millió forinttal - segítene a többgyerekes vagy gyerekvállalást tervező családoknak, feltéve, ha nincs köztartozásuk és legalább az egyik fél dolgozik. Jön a forintalapú kamattámogatás is: Orbán Viktor és Matolcsy György kedden a parlamentben ismertette az új otthonteremtési programot, ami szerintük már a válság után fejlődést alapozza meg.

Új lakást? Nem kérdés
Kérdésesnek tűnhet, hogy a válság közepén érdemes-e egyáltalán lakásvásárlási programot meghirdetni – most, mikor a devizahiteles lakástulajdonok is bajban vannak, és plusz kihívást jelent a az ilyen hitelek forint alapú törlesztése - kezdte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök aztán gyorsan meg is válaszolta ezt a kérdést: szerinte az állami támogatásra igenis szükség van, hiszen lehetőséget kell adni az otthonra (és több gyerekre) vágyó családoknak is, függetlenül a jelenlegi nehézségektől. „Némileg a diktatúra öröksége is, hogy a saját tulajdonú lakás itthon egyenértékű a szabadsággal és a biztonsággal; nem véletlen, hogy európai összevetésben Magyarországon kimagaslóan sok a saját öröklakás, és hogy a magyaroknak máig garanciát jelent a függetlenségre” –fogalmazott a kormányfő.

Orbán kiemelte, a lakásvásárlás és építés állami támogatása több szempontból hasznos lehet: új lendületet ad a mélypontra süllyedt építőiparnak, ami jelenlegi helyzetében már a hazai GDP-t is érezhetően lerontja – és lehetőséget a fiataloknak is, akik szintén lakásvásárláshoz kötik az egzisztencia megalapozását. Másrészt, az Orbán-kabinet a programmal már a válság után időszakra készül: bár a szocpol visszatérése csak fél- egy év után hozhat érezhető eredményt, a miniszterelnök szerint a válságból sem lehet ennél sokkal több hátra: 2014-re Magyarország Európa egyik leginkább versenyképes piacgazdaságát mondhatja magáénak – ígérte Orbán Viktor.

Okosabb lesz a szocpol
A kormányfő csak címszavakban ismertette az otthonteremtési programot, amit kijavítottnak, a korábbinál tisztábbnak nevezett. A részletek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre maradtak. A tárcavezető elmondta, a kormány két eszközzel is igyekszik segíteni az otthonteremtést: az első ilyen lehetőség a szociálpolitikai támogatás újbóli bevezetése, a másik pedig a forintalapú kamattámogatás lakásvásárlás esetén.

A vissza nem térítendő szocpol-támogatásra azok a családok lesznek jogosultak, ahol legalább két gyerek van, ám saját lakással nem rendelkeznek az igénylők; az egyik szülőnek legalább fél éves, bejelentett munkaviszonyt kell felmutatnia a szocpol megszerzéséhez – köztartozásuk nem lehet, az pedig számlával kell igazolnia, hogy a költségek 70 százalékát lakásvásárlásra fordította. „Újdonság az is, hogy a szocpolrendszer már nem különbözteti meg a nevelt és saját gyerekeket a támogatás terén” –jegyezte meg Matolcsy, aki kategóriákra bontva ismertette az igényelhető összegek nagyságát:

A két gyermekes családok eszerint 800 ezer és 1,3 millió forint; a háromgyermekesek 1,2 millió és 2 millió; a négy vagy ennél többgyerekes családok pedig 1,6 millió és 2,5 millió forint közötti támogatásban részesülnek.

A keret megítélésében számít majd az is, hogy a jelentkezők mekkora alapterületű, hány szobás lakást vásárolnának és hogy az ingatlan energetikai szempontból mennyire gazdaságos – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy szerint jövőre 4 ezer család lakhatási gondjai oldódnának meg így, mintegy 5 milliárd forintos állami ráfordítással.

Forintban gondolkodnak
A kormány kamattámogatással is próbálja serkenteni a lakásvásárlást: forintalapú konstrukciójuk új lakás vételére, építésére, illetve a régi otthon korszerűsítésére is kiterjed – de lehet támogatást igényelni akkor is, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözne. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, ez a részprogram függ az EU jóváhagyásától is, ellentétben a szocpollal, ami a kormányhatározat kihirdetése után már visszatér. Ha az Unió zöld utat ad, akkor jövőre 3-5 ezer család részesülhet mintegy 1,3 milliárd forintos kamattámogatásban; „korábban százmilliárdokat költöttek hasonló célokra eredménytelenül, ám a kiskapuk megszüntetésével gazdaságosabbá és hatékonyabbá tudjuk tenni ezt a rendszert is”, mondta a tárcavezető. Matolcsy egyúttal arra is rámutatott, idén mindössze 13 ezer új lakást adtak át, szemben az első otthonteremtési program évében 40 ezer lakóingatlanával.

Matolcsy újságírói kérdésre azt közölte, a kamatteremtési program esetenként 30-40 százalékos támogatást is jelenthet az igénylő számára, alapja pedig egy 1, illetve 5 éves állampapír lesz.

Koncz Tamás
OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél