Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. December 19. 09:35, péntek | Belföld
Forrás: EY Sajtóközlemény

Tartósan az átlag felett marad a magyar gazdasági növekedés

Tartósan az átlag felett marad a magyar gazdasági növekedés

Tartósan az átlag felett marad a magyar gazdasági növekedés – idén 3,2 százalékkal bővülhet a GDP hazánkban

Tartósan az eurózóna átlagát meghaladó mértékben bővülhet a magyar gazdaság. Idén hazánkban 3,2 százalékos, míg az eurózónában 0,8 százalék lehet a GDP-növekedés. A magyar gazdaság a következő években két százalékot meghaladó mértékben növekszik majd, a bővülés üteme minden évben gyorsabb lehet az eurózóna átlagánál – derül ki az EY negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

„A közép-kelet-európai régióhoz hasonlóan Magyarország gazdasági növekedése továbbra is erőteljes marad. A hazai GDP-bővülés idén elérheti a 3,2 százalékot, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít. A magyar gazdaság számára különösen jó hír, hogy a német növekedés idén már jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát. A magyar GDP-bővülés mértéke várakozásaink szerint a következő években is 2 százalék felett marad. Ezt a trendet azonban bizonytalanná teszi, vagy akár meg is törheti egy esetlegesen eszkalálódó oroszországi válság” – mondta Havas István az EY vezérigazgatója.

Az idei évben tapasztalt gazdasági fellendülés elsősorban a kedvező munkaerőpiaci trendeknek, a vásárlói bizalom növekedésének és a bővülő lakossági fogyasztásnak az eredménye. A bővülést azonban visszafoghatja a kormányzati kiadások befagyasztása, valamint a visszafogott külső kereslet. A magyar gazdaság jövőre 2,3, míg 2016-ban 2,5 százalékkal növekedhet – derül ki az EY jelentéséből.

Jövőre egy százalék feletti GDP-bővülés az eurózónában

Az EY előrejelzése szerint az eurózóban az idei évre várt 0,8 százalékos gazdasági bővülés jövőre elérheti az 1,2 százalékot, míg 2016-ban az 1,6 százalékot. Az euró gyengülésének késleltetett hatása, az enyhülő fiskális szigorítások, a csökkenő olajár és a bankszektor megerősödése együttesen járul hozzá az eurózóna javuló teljesítményéhez.

Az álláskeresők számának csak lassú csökkenése várható a következő években a valutaunióban. Az idei 11,5 százalékos munkanélküliség 2016 végére körülbelül 11 százalékra csökkenhet, de még 2018-ban is 10,5 százalék lehet az álláskeresők aránya.

Idén a legkiemelkedőbb, 3,2 százalékos bővülést a pénzügyi szektor könyvelheti el, amit 1,7 százalékos növekedéssel a kommunikációs szektor, valamint az 1,5 százalékos teljesítményt elérő építőipar követ az eurózónában – derül ki az EY előrejelzéséből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket