Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 11. 07:16, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Átadták a Nobel-díjakat

Átadták a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd király szombaton Stockholmban nyújtotta át az idei kitüntetetteknek a Nobel-díjakat.

A meghívott vendégek ujjongásban törtek ki, amikor az uralkodó átnyújtotta az irodalmi díjat a kerekes székhez kötött 80 éves Tomas Tranströmer svéd költőnek. A ceremónia másik megindító pillanata az volt, amikor Claudia Steinman a férje helyett vette át a kitüntetést. A megosztott orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje, a kanadai Ralph Steinman pár nappal azelőtt halt meg rákbetegségben, hogy a stockholmi bizottság kihirdette döntését. Jóllehet a szabályok értelmében Nobel-díjat csak élő személy kaphat, a testület ezúttal kivételt tett. Arra hivatkozott, hogy az idei orvosi Nobel-díjasok kiválasztásakor nem volt tudomása Steinman haláláról.

A kanadai tudóssal együtt az amerikai Bruce Beutler és a luxemburgi Jules Hoffman kapta az orvosi díjat az immunrendszerrel kapcsolatos felfedezésekért. A kémiai Nobel-díjat az izraeli Dan Sehtman érdemelte ki a korábban lehetetlennek tartott kvázikristályok felfedezésével. Fizikai Nobel-díjat vehetett át a svéd királytól három amerikai tudós: Saul Perlmutter, Brian Schmidt és Adam Riess, akik igazolták, hogy a világegyetem gyorsuló ütemben tágul. A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai, Christopher Sims és Thomas Sargent vehette át.

A Nobel-díjakat minden évben december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át Stockholmban. A Nobel-békedíj átadásának helyszíne a norvég főváros, Oslo. Ezt az elismerést az idén három nő – Ellen Sirleaf-Johnson libériai államfő, Leymah Gbowee, a nők jogaiért küzdő libériai aktivista, valamint Tavakkul Karman jemeni polgárjogi harcos, a rezsimellenes felkelés egyik kulcsfigurája – kapta és vette át szombaton a norvég királyi család és a kormány jelenlétében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket