Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Május 11. 20:14, péntek | Belföld
Forrás: mti

Szombaton rendezik az emlékhelyek napját

Szombaton rendezik az emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az emlékhelyek napját, az idei már a harmadik hasonló rendezvény; a nemzeti és a történelmi emlékhelyeken is különleges programokkal várják az érdeklődőket

- hangzott el pénteken az M1 aktuális csatornán. A műsorban Radnainé Fogarasi Katalin, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója elmondta: a 17 nemzeti és a 49 történelmi emlékhely között az a különbség, hogy előbbiek a nemzet sorsfordító eseményeinek helyszíneit jelölik, utóbbiak pedig egy-egy helység fontos történelmi eseményeit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseménysorozat minden programja ingyenes.

Közölte: a Fiumei úti nemzeti sírkertben egész napos programokat szerveznek, amelyekre már minden hely betelt. Ez a vezetett túrákra vonatkozik, de mindenkit szívesen látnak - tette hozzá. Jelezte: a Nemzeti Filharmonikusok este 9 órakor az árkádsor tövében adnak koncertet, a mauzóleumokat fényfestéssel világítják meg.

Radnainé Fogarasi Katalin szólt arról is, hogy este 10-kor zseblámpás séta lesz a Fiumei úti sírkertben Fények az árnyékvilágban címmel, amelyre már szintén beteltek a helyek, 250-en vehetnek majd részt ezen az eseményen.

A főigazgató elmondta: az Emlékhelyek napjára úgynevezett Nöri-füzeteket adnak ki, az első négy ilyen kiadványban szerepel az Apponyi-hintó, a Fiumei úti sírkert, Széphalom és Mohács; a céljuk az, hogy az összes emlékhelyet bemutassák így.

Címkék: emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket