Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2022. Augusztus 06. 14:08, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Spanyolországban is van már halálos áldozata a gyerekeket fertőző májgyulladásnak

Spanyolországban is van már halálos áldozata a gyerekeket fertőző májgyulladásnak

Spanyolországban két gyerek meghalt az ismeretlen eredetű májgyulladásban, amelynek megjelenését eddig 21 európai országból jelentették - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A gyermekek körében terjedő hepatitisz első két spanyol halálos áldozata egy 15 hónapos andalúziai és egy hatéves murciai kisgyerek. A gyulladás miatt mindkettőjükön májátültetést hajtottak végre, de életüket így sem sikerült megmenteni.

Spanyolországban április óta 46 ilyen megbetegedést jelentettek, amely több mint 60 százalékban lányokat érintett. Három páciens állapota fordult annyira súlyosra, hogy transzplantációt kellett végezni.

A szaktárca legutóbbi, július 17-én adott tájékoztatása óta kilenc új megbetegedést diagnosztizáltak. Az esetek közötti lehetséges járványos összefüggést a minisztérium kizárta.

A májgyulladás jellemző tünetei: hányás, láz, hasfájás, de több esetben sárgaságról, hasmenésről, légúti problémákról és bőrkiütésekről is beszámoltak a szakemberek.

Európából július végéig 507, az amerikai kontinensről 487 esetet jelentettek - olvasható spanyol jelentésben.

Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban hívta fel a figyelmet a gyerekeket érintő, ismeretlen eredetű heveny májgyulladás megjelentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.