Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2020. Május 08. 13:05, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Sikeresen landolt Kína kísérleti utat megtett űrhajója

Sikeresen landolt Kína kísérleti utat megtett űrhajója

Sikeresen landolt Kína kísérleti utat megtett űrhajója pénteken, miután szerdán a vele egy időben felküldött szállítmányozó kapszula visszatérésekor hiba merült fel.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kedden kísérleti útra indított űrhajó Pekingi idő szerint pénteken kora délután ért földet az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen található bázison.

Az emberszállításra alkalmas űrhajót a jelenleg használt, háromfős legénység szállításra képes Sencsounál nagyobbra, és újrahasználhatónak tervezték. A kilenc méter hosszú modell hatfős legénység befogadására alkalmas, de mostani, kísérleti útján senki sem tartózkodott az űrhajóban.

Az űrhajót a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang kilövőállomásról indították útjára az ország legnagyobb hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B (LM-5B) segítségével, amelynek szintén ez volt az első útja. A vele együtt felbocsátott szállítmányozó kapszula szerdai visszaútján a kínai űrügynökség tájékoztatása szerint hiba történt. Az ügynökség további részleteket nem közölt.

Kína kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra. Peking tervei között szerepel egy űrállomás kiépítése, valamint egy Mars-misszió is.

A három fős legénységnek tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, a most tesztelt űrhajó feladata pedig az asztronauták odajuttatása lenne.

Címkék: űr, űrhajó, űrkutatás, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.