Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2012. Május 02. 07:05, szerda | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Saját testükbe rejtik a bombát?

Saját testükbe rejtik a bombát?

A terroristák testébe rejtett robbanószerkezetektől, bomba implantátumoktól tartanak a légi járatokon az amerikai és uniós hatóságok az ABC News hétfői jelentése szerint.

Az amerikai tv-csatorna honlapján is közölt, saját forrásaira hivatkozó jelentést az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden likvidálásának egyéves évfordulójának előestéjén hozták nyilvánosságra, mert értesüléseik szerint az évfordulóhoz - május 2. - közeli napokban tartanak az amerikai és az európai titkosszolgálatok ilyen merényletektől, amelyet testükbe épített pokolgéppel követnének el terroristák. A tv-csatorna szerint az ilyen támadások célpontjai az Egyesült Államokba induló repülőgépek lehetnének. Ezért számos brit, illetve más európai, továbbá közel-keleti repülőtéren lényegesen fokozták a biztonsági intézkedéseket, s megnövelték e járatokon utazó biztonságiak számát is.

Az ABC News Mark Melrose New York-i sebészt idézve kitért arra, hogy az orvos szakértők szerint az emberi testben elegendő hely van egy ilyen bomba implantátum beépítésére. A sebészek felnyithatják az emberi gyomrot, és szó szerint beleültethetik a pokolgépet a belső szervek közé.

Az amerikai tv-csatorna emlékeztet arra, hogy az amerikai és az európai hatóságok az elmúlt évben többször utaltak arra: az több terrorszervezet - köztük az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP), illetve annak jemeni szárnya olyan robbanóeszközök kifejlesztésén fáradoztak, amelyeket az emberi testbe rejthetnének, s így azok átjuthatnának az utasellenőrzéseknél használt fémdetektorokon.

Az amerikai hatóságok hivatalosan nem figyelmeztettek ilyen terrorcselekmények veszélyeire. Peter Boogaard, a belügyi tárca szóvivője hétfőn este közzétett közleményében azt hangsúlyozta, hogy "nincs jelzésük bármiféle különleges, hitelt érdemlő Amerika-ellenes fenyegetésről vagy összeesküvésről bin Laden halálának egyéves évfordulójával összefüggésben".

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök