Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 06. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Érdemes ultrahangra is menni

Érdemes ultrahangra is menni

Az ultrahanggal kiegészített mammográfia segíti az emlődaganat pontos diagnózisát a nagyobb rákkockázattal élő nőknél – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Három éven át tartó követéses felmérésükbe 2700 nőt vontak be, több mint felük előtörténetében szerepelt már mellrák. A tanulmány ideje alatt 111 új emlőtumoros esetet diagnosztizáltak, ezek közül 59-et az éves mammográfia segítségével. További 32, a mammográfia által le nem leplezett daganat derült ki ultrahangos vizsgálattal, közülük 30 invazív rák volt.

Annál a 612 nőnél, akiket vizsgálati bizonytalanság miatt MRI-re is beutaltak, kilenc további daganatos esetet találtak. Tizenegy rákos esetet a tanulmány folyamán elvégzett, más vizsgálat során azonosítottak.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány pittsburghi szerzői úgy vélik, hogy a nagy rákkockázattal élő nőknél érdemes kiegészíteni ultrahanggal az éves mammográfiát, még a tévesen pozitív eredmények viszonylag nagy aránya ellenére is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket