Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2018. Július 13. 19:02, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Óriási jéghegy szakadt le Grönlandnál, egy másik pedig egy falut tart rettegésben

Óriási jéghegy szakadt le Grönlandnál, egy másik pedig egy falut tart rettegésben

Hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről Grönland keleti részén, míg a szigetország másik felén egy aprócska part menti település lakosságát tartja rettegésben egy hatalmas jéghegy.

A New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás Grönlandon.

A borjadzást a professzor felesége rögzítette június 22-én, amikor a pár hétig a Helheim-gleccsernél táborozott, hogy adatokat gyűjtsön a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások pontosabb előrejelzéséhez.

Holland szerint a time-lapse módszerrel készített videó 20-szoros gyorsításban mutatja be, ahogy "Grönland éves jégvesztésének 3 százaléka lezajlik mindössze 30 perc alatt".

"Mintha rakétákat lőttek volna ki, nagyon összetett, kaotikus és zajos esemény volt" - idézte fel a szakember.

A páros ugyan Grönlandot tanulmányozza, de Holland megjegyezte, hogy "a Déli-sarkvidék ad okot az igazi aggodalomra, hiszen ott minden sokkal nagyobb, és éppen emiatt sokkal több is forog kockán".

Mindeközben Grönland északnyugati részén egy másik hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát. A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut.

A jéghegy ugyanakkor a jelek szerint leér egészen a tengerfenékig, és egyelőre nem mozdult meg. A parthoz közeli veszélyzónában élőket átköltöztetik a falu magasabban fekvő területeire.

Tavaly nyáron négy ember vesztette életét, amikor hatalmas hullámok söpörtek végig egy északnyugat-grönlandi településen.

Fotó: illusztráció

Címkék: Grönland, jéghegy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.