Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2012. Január 11. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem csak orvosaink, már diákjaink is itt hagynak bennünket?

Nem csak orvosaink, már diákjaink is itt hagynak bennünket?

Eddig sem számított kivételes gyakorlatnak, hogy egy magyar fiatal Ausztriába megy felsőoktatási tanulmányokra, a későbbiekben pedig még erősebb lehet ez a tendencia – vélik szakemberek.

Ausztriában nincs tandíj, míg Magyarországon szeptembertől van, akinek fizetnie kell. Ráadásul Ausztriában ma már szabadon vállalhatnak munkát a magyarok, így tanulmányaik mellett pénzt is kereshetnek.

Szabados Viktor most diplomázik Bécsben közgazdaságból, amely szakon Magyarországon a tervek szerint ősztől csak kétszázötvenen tanulhatnak ingyen. A hallgató, aki a Magyar Diákok Egyesületének leköszönő elnöke, elmondta, elárasztják őket a magyarországi fiatalok részéről érkező telefonhívások, érdeklődő levelek, utóbbiakat alig tudják megválaszolni.

Szabados Viktor szerint a nagyszámú megkeresés oka, hogy Ausztriában sokkal stabilabbak a viszonyok, ha valaki beiratkozik az egyetemre, biztos lehet benne, hogy nem vezetnek be egyik napról a másikra „elképesztő nagy” tandíjakat. Kiszámítható rendszerben mozog az ember, ami a jövő szempontjából nagyon fontos lehet, míg Magyarországon ez a tervezhetőség nem jellemző – mondta a bécsi magyar hallgató.

Jelenleg körülbelül kétezer magyar tanul osztrák egyetemeken, többségük műszaki, gazdasági és zeneművészeti szakokon - adta hírül a közrádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ausztria, diákok, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 08:54, szombat | Belföld

Lezárják Ferencváros egy részét egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt

Lezárják a főváros IX. kerületének egy részét egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt szombaton, a korlátozások érintik a Rákóczi híd és a Déli összekötő vasúti híd forgalmát is.

2024. Október 05. 08:50, szombat | Belföld

Fővárosi Közgyűlés - Budapest működése érdekében konstruktív munkára készülnek a fővárosi frakciók

Budapest működése érdekében konstruktív munkára készülnek a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjai, amelynek vezetői a testület pénteki alakuló ülésen fejtették ki ezzel kapcsolatos elképzeléseiket.

2024. Október 04. 07:51, péntek | Belföld

Liget Budapest - Még ebben az évtizedben megnyithatja kapuit a Városligetben az Új Nemzeti Galéria - Videó

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön.