Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2017. Június 16. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: mti

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Labdarúgó edzőként fiatal menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát lepleztek le a németországi Hamburgban - közölte csütörtökön a tartományi rangú város alkotmányvédelmi hivatala (LfV).

A közlemény szerint a leleplezett férfi menekültszállásokon szerveződött labdarúgó csapatok és egy hamburgi sportegyesület menekültekből álló labdarúgó csapatának edzőjeként, és esetenként tolmácsként tevékenykedett.

Az LfV megállapította, hogy Hizb ut-Tahrir (HuT) nevű, Németországban 2003 óta betiltott szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetői közé tartozik. Edzőként és tolmácsként igyekezett felkelteni a többnyire afgán származású fiatal menekültek érdeklődését a HuT ideológiája iránt - áll a közleményben.

Az alkotmányvédelmi hivatal értesítette a feltárt adatokról az érintett intézményeket, amelyek megszakítják az együttműködést a közleményben Mustafa H. néven azonosított férfival.

Az LfV szóvivője a Die Welt című lapnak elmondtam, hogy Mustafa H. tevékenysége "pontosan illeszkedik a mozgalom stratégiájához", amely szerint a sporton keresztül kell új tagokat toborozni.

A HuT célja a világ valamennyi országának átszervezése egyetlen kalifátussá, amely az iszlám jogrend, a saría alapján működik. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít.

Az LfV szerint a mozgalomnak Hamburgban nagyjából 140, többnyire afgán vagy török származású követője van. Különösen a menekültek körében igyekeznek újabb tagokat toborozni, a többi között kerti grillezés és labdarúgó mérkőzés szervezésével próbálnak a bizalmukba férkőzni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök