Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2019. Július 22. 14:01, hétfő | Külföld
Forrás: mti - Illusztráció: pixabay

Légi úton szállítják a lazacokat ívóhelyükre egy kőomlás miatt elzárt kanadai folyón

Légi úton szállítják a lazacokat ívóhelyükre egy kőomlás miatt elzárt kanadai folyón

Több ezer lazacot fognak helikopterekkel ívóhelyükre szállítani a kanadai Brit Columbia tartományban, mert földcsuszamlás elzárta útjukat a Fraser folyóban.

Az illetékesek júniusban észlelték, hogy kövek torlaszolták el a Fraser folyó egy szakaszát, és a halak nem tudják megközelíteni ívóhelyüket. Mivel a lazac a kanadai őslakosok fontos élelemforrása, létfontosságú, hogy ívásra felúszhassanak a folyón.

A szakemberek nem tudják, hogy hány hal útját zárták el a kövek, úgy vélik, alig 700 jutott keresztül az érintett területen.

Jonathan Wilkinson halászati miniszter közölte, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik, hogy segíthessenek a halaknak.

A szakemberek jelenleg egy kisebb tavat alakítanak ki a kőomlás térségében, hogy felfogják a halakat, onnan átemelik őket 780-2700 literes tartályokba, amelyeket helikopterek fognak elvinni a folyó másik szakaszára - adta hírül a BBC News honlapja.

Míg a halakat összegyűjtik, el is látják őket nyomkövetővel, hogy útjukat figyelni tudják.

Megpróbálták ugyan a folyóba tornyosult nagyobb köveket elmozdítani, hogy a halak képesek legyenek átúszni az érintett szakaszon, ám ez az akció túl veszélyes volt az emberekre nézve.

Címkék: folyó, kőomlás, kanada, lazac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 09:00, szombat | Külföld

A Hezbollah 250 harcosát ölték meg az izraeli haderők a libanoni szárazföldi hadműveletben

Az izraeli hadsereg (IDF) pénteken bejelentette, hogy a négy napja elindított dél-libanoni korlátozott hadműveletekben eddig az Iránból támogatott libanoni Hezbollah síita terrorszervezet kétszázötven harcosát ölték meg.

2024. Október 05. 08:55, szombat | Külföld

Csökkent az első három negyedévben a német autógyártás

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.