Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 06. 09:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

KSH: áprilisban 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva

KSH: áprilisban 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva

2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,9 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Áprilisban az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékos emelkedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,7, a használtcikk-üzletekben 5,0, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,1 százalékkal nőtt az eladások volumene, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,8 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,9 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1563 milliárd forintot ért el áprilisban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt.

Címkék: kiskereskedelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket