Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 03. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Közel van a legmélyebb ponthoz a forint

Közel van a legmélyebb ponthoz a forint

A leminősítési félelmek következtében újabb lokális csúcsra gyengült a forint (EUR/HUF 309 körül), miután éppen egy fokozattal állunk mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézetnél a bóvli kategória felett.

A befektetésre nem ajánlott bóvli kategória pedig számos külföldi intézményi szereplőt, befektetési alapot eltántoríthat - részben a szabályozásukból adódóan - a magyar eszközöktől. Emellett a gyengülő forint növeli a devizahitelesek törlesztési terheit, így visszafogja a GDP növekedési dinamikát, valamint a megugró 'importált infláció' is tovább szűkíti a jegybank mozgásterét - ezzel azonban részben már tisztában vannak a szereplők - írják az Equilor elemzői. A görög események következtében ingadozó globális kockázatvállalási hajlandóság is nyomás alatt tarthatja a magyar eszközöket az elkövetkezendő hetekben.

Historikus csúcson 2009 tavaszán volt az árfolyam, akkor a piaci pánik eszkalálódása során 317 forint fölé ugrott az euró ára. A rekord most megdőlhet – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója –, akár a 320-as szintig repülhet a közös európai fizetőeszköz árfolyama. E fölötti szint azonban a szakember szerint a közeljövőben nem várható, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis valószínűleg kamatemeléssel veszi majd elejét a forint további gyengülésének. Az óvatos, 25 bázispontonkénti emelés lehetősége azonban már elszállt, a piac mostanra 100-125 bázispontos emelést árazott be, tehát a piaci várakozások szerint hamarosan 7 százalék fölötti alapkamattal számolhatunk – írja a Világgazdaság.

A forint árfolyamát a nemzetközi devizákkal szemben sokáig a világpiaci hangulat határozta meg, az utóbbi egy hétben viszont már a hazai események is rányomták a bélyegüket az árfolyam alakulására. Ennek jele – mutat rá Szalma Csaba –, hogy a zlotyhoz képest is gyengült a forint, 70 forint fölé emelkedett a lengyel fizetőeszköz ára. A magyar eszközöktől való elfordulást elősegítette a devizahitelek nyomott árfolyamon történő előtörlesztésének a lehetősége, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a szerkezeti reformok lassúsága és a nagy adósságállomány is.

A nemzetközi folyamatok között is van több olyan, amely kedvezőtlenül hat a magyar valutára. Az európai gazdaság recesszióba került 2011 végére, Magyarország növekedése – amelyet kizárólag az export hajtott – pedig megállhat – mondja Duronelly Péter , a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A kínai pénzügyi egyensúllyal kapcsolatos negatív hírek szintén gyengíthetik a forintot – vélekedik a szakember, aki szerint az az egyetlen szerencsénk, hogy év vége van, és ilyenkor már mindenki igyekszik zárni a pozícióit, nyugodtabbak a piacok.

Jövőre azonban jöhet a feketeleves – figyelmeztet Duronelly, aki úgy véli, 2012 tavaszán nem kizárt, hogy a 2009-es tavaszihoz hasonló pánik teszi majd próbára a piacokat. Ez az állampapírpiacot is érzékenyen érintheti majd. A hitelpapírok iránti érdeklődés már most is érezhetően gyengül. A múlt csütörtöki egyéves diszkontkincstárjegy- aukció sikertelen volt, a benyújtott ajánlatok a meghirdetett mennyiséget sem fedték le, és az Államadósság-kezelő Központ végül úgy döntött, az elsődleges forgalmazók által ajánlott kamatok mellett nem ad el állampapírt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket