Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Október 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de még nem elég hatékony

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de még nem elég hatékony

Bár javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, túlnyomó többségük továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges ellenőrizhető és szankcionálható minimum feltételeket teljesíti

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a baromfitartók többségének a felkészültsége még mindig nem éri el a hatékony és eredményes megelőzéshez szükséges szintet, amivel elkerülhető lenne egy, a tavalyihoz hasonló méretű járvány kialakulása.

A Nébih mindezt a véget ért egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése alapján állapította meg, amelyet a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) és a kormányhivatalokkal együttműködve végzett szeptember végén. A járványvédelmi vizsgálatot azért szervezte meg a hatóság, hogy minimalizálja a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát. A szakemberek elsősorban a madárinfluenza által leginkább veszélyeztetett megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - mérték fel a baromfiágazat készültségét.

A Nébih ellenőrei az állattartók egyikénél sem tapasztaltak olyan súlyú hiányosságot, ami azonnali intézkedést igényelt volna. Minden telepet körbe kerítettek, a baromfikat mindenhol zártan, fedett helyen etették. Sehol sem lépték túl az előírt telepítési sűrűséget. A hatóság szerint ebből következően - ha a járványügyi helyzet megköveteli - megvalósulhat az állatvédelmi szempontoknak is megfelelő zárt tartás.

A tapasztalatok szerint mindenhol megvoltak az állatok és a takarmány nyomon követését lehetővé tevő dokumentumok és a takarmányt úgy tárolták, hogy azzal vadon élő madarak ne érintkezhessenek. A legalapvetőbb járványvédelmi feltételek mindenhol teljesültek - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket