Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 26. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Háziorvos: fontos az antigéngyorsteszt a háziorvosoknál

Háziorvos: fontos az antigéngyorsteszt a háziorvosoknál

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontosnak nevezte a háziorvosi praxisok ellátását antigéngyorstesztekkel a pécsi kollegiális vezető háziorvos.

Princz János hétfőn a baranyai megyeszékhelyen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ha a rendelőbe érkező páciensnek ismert légzőszervi betegsége van vagy más betegség mellett felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, lehetőség van a tesztelésre.

A negatív eredményt mutató gyorsteszttel ugyanakkor még nem zárható ki százszázalékosan a fertőzöttség, több betegnél előfordult, hogy a gyorsteszt után elvégzett PCR-teszt pozitív lett - jegyezte meg.

A háziorvos kiemelte: a Mázsaház utcában lévő rendelőjébe hétfőn 120 teszt érkezett, amely bőségesen elegendő, tekintettel arra, hogy még a tavasszal kapott tesztek egy része is rendelkezésére áll.

A teszteléshez a páciens orrgaratából vesznek mintát, amely egy speciális folyadékba, a folyadék pedig a tesztre kerül, így kimutatható a koronavírus antigénje, ha jelen van - közölte a háziorvos, hozzátéve: az eljárás legfeljebb öt percet vesz igénybe.

Princz János felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés nem elsődlegesen a háziorvosi rendelőkben zajlik, aki a Covid tüneteit észleli magán, telefonon hívja a háziorvosát, a teszt miatt ne menjen a rendelőkbe, mert megfertőzhet másokat, köztük idős, krónikus betegeket is.

"Nem szeretnénk ide hozni a potenciális koronavírus-betegeket, erre megvannak a stabil mintavételi pontok és ha valaki nem tud oda eljutni, őt a mentők az otthonában tesztelik" - mutatott rá.

A háziorvos szólt arról, hogy praxisához 1400-an tartoznak, több koronavírusos betege van és a számuk nő.

"Az elmúlt héten néhány esettel több volt az azt megelőzőnél, felfutó ágban vagyunk, úgy látom, de még nem olyan erős a járvány, nem tartunk ott, ahol a tavaszi időszakban" - fogalmazott Princz János.

A háziorvos nemcsak a koronavírus elleni, hanem az influenza elleni védőoltást is a lakosság figyelmébe ajánlotta.

Nagyon nehéz az influenza- és a koronavírus okozta tünetek "elkülönítése" és nagyon súlyos állapotba kerülhet, aki egyidejűleg mind a két kórokozóval megfertőződik - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket