Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 02. 14:45, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Génmanipulált szúnyogok segíthetnek a járványok elkerülésében

Génmanipulált szúnyogok segíthetnek a járványok elkerülésében

A tudósok régóta kísérleteznek génmanipulált szúnyogokkal annak érdekében, hogy visszaszorítsák azokat a járványokat, amelyeket a rovarok terjesztenek.

A legutóbbi kísérletek ígéretesnek tűnnek - a szakértők szerint az újonnan kitenyésztett hím szúnyogoknak köszönhetően csökkenhet a dengue-lázzal és egyéb súlyos betegséggel fertőzöttek száma.

A tudósok bejelentették: olyan génmanipulált hím szúnyogokat tenyésztettek ki, amelyeknek utódai életképtelenek, így elpusztulnak, mielőtt tovább szaporodhatnának. Ami pedig még nagyobb eredmény, hogy ezeket a hím egyedeket sikerült vadon élő női egyedekkel pároztatni a Kajmán-szigeteken - írja a Nature Biotechnology.

Ez az első alkalom, amikor génmanipulált szúnyogokat vadon élőkkel sikerült - bizonyítottan is - pároztatni. Márpedig ezek az eredmények reményt adnak arra, hogy egy napon a génmanipulált hímek szabadon bocsátásával valóban sikerülhet jelentősen csökkenteni a fertőzött rovarok számát - mondták a tudósok.

A szúnyogok által terjesztett betegségek közül jelen pillanatban a dengue-láz váltja ki a legnagyobb sajtóvisszhangot - a betegség ugyanis az elmúlt időszakban Pakisztánban terjedt el hihetetlen gyorsasággal. A kór ellen ráadásul nincsen védőoltás, így a szúnyogok egyedszámának csökkentése jelenthetné a legjobb megoldást a járványok megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket