Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Április 03. 17:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Februárban több mint 10 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalma

Februárban több mint 10 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalma

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslése szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 15,8 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11,1 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 11,4 százalékkal nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 23,7 százalékkal növekedtek az eladások, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerboltokban- 15,9 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkeket árusító helyeken 15,3 százalékkal, a bútor és műszakicikk üzletekben 7,4 százalékkal, a textiláru, a ruházati termékek és lábbelik iránt 7,0 százalékkal nőtt a kereslet. A használtcikk üzletek forgalma csak 0,4 százalékkal nőtt éves összevetésben a januári 9,0 százalék után.

Az üzemanyag fogyasztás továbbra is szerény növekedést mutatott annak ellenére hogy az árak 4,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző hónapban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 957 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott közölte a KSH.

Az év első két hónapjában A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 9,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,8 százalékkal a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket