Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2018. Október 27. 18:12, szombat | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Bioetanol üzemanyagot készítettek olíva-hulladékból izraeli kutatók

Bioetanol üzemanyagot készítettek olíva-hulladékból izraeli kutatók

Izraeli kutatók új technológiát dolgoztak ki, amellyel járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át az olívabogyók feldolgozásakor keletkező hulladékot

- jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken. Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot.

A nagyvilágban évente mintegy egymillió tonna efféle melléktermék keletkezik, Izraelben mintegy harmincezer tonna. Elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni.

A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az izraeli környezetvédelmi minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amelyet akár kis mennyiségben, a földeken is használhatnak majd a mezőgazdászok.

Rengeteg motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tartalmazhatja tíz százalékban ezt az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot.

A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása csökkentheti a függést a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, és amelyek elégésekor az üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.