Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. December 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

ÁSZ jelentés az állami vagyongazdálkodásról

ÁSZ jelentés az állami vagyongazdálkodásról

Számos hiányosságot tárt fel az állami vagyongazdálkodás területén az Állami Számvevőszék ellenőrzése. Az ÁSZ a 2011-es évet vizsgálta. A számvevők elsősorban a vagyonelemek felhasználására, illetve hasznosítására irányuló stratégiák hiányára hívták fel a figyelmet. A jelentés ismételten rámutat, hogy az állami vagyon-nyilvántartási adatok nem megbízhatóak, és nem teljes körűek. Az ellenőrzés a problémák megoldására irányuló lépéseket is értékelte.

2011-ben, az ellenőrzött évben az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás megoszlott a nemzeti fejlesztési miniszter és a vidékfejlesztési miniszter között, a jogok gyakorlása pedig három szervezet - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - útján történt. Az ellenőrzés értékelte a vagyonkezelési szabályzatokat, a különböző kontrolling, nyilvántartási és elszámolási rendszereket, illetve arra irányult, hogy a hasznosítás során érvényesültek-e a jogszabályi előírások.

Hiányoztak a stratégiai koncepciók és éves terv sem készült

A kormányzati stratégiai koncepció 2011-ben is hiányzó eleme volt az állami vagyongazdálkodásnak - hívja fel a figyelmet az ÁSZ jelentése. Emellett a Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelvek és az Éves Nemzeti Vagyongazdálkodási Program sem készültek el. A Nemzeti Földalapba tartozó vagyonelemek hasznosítására nem volt jóváhagyott középtávú stratégia, illetve azzal kapcsolatban éves terv sem készült. Ezen túl az állami vagyonról készítendő kormány beszámolók tartalmi és eljárási szabályait a jogszabályok nem határozták meg teljes körűen.

Az MNV Nemzeti Földalapba tartozó vagyonelemeinek NFA részére történő átadás-átvételi folyamata három körre tagolódott, és - többek között az ingatlankör időközbeni megváltozása miatt - jelentősen elhúzódott. „Az MNV 2008-2010 között a Földalappal kapcsolatban alkalmazott főkönyvi-analitikai nyilvántartásának dokumentációs hiányosságai a Földalapba tartozó vagyon átadás-átvételének megalapozását nem biztosították' - áll a jelentésben. A vagyon átadásával felszínre kerültek a földalap nyilvántartásának korábbi - addig csak az MNV szervezetén belül jelentkező - problémái.

Történtek lépések a problémák megoldására, ám továbbra is vannak feladatok

Az állami vagyon tulajdonosi joggyakorlásának évek óta fennálló problémája, hogy a vagyon-nyilvántartási adatok nem megbízhatóak és nem teljes körűek. Az állami vagyonnal kapcsolatos szabályozás nem ad egyértelmű iránymutatást az állami vagyon teljes és egységes nyilvántartására - szögezi le az Állami Számvevőszék jelentése.

2011-ben az MNV az állami tulajdonú társaságok gazdálkodásának szorosabb nyomon követésére részletesebb követelményeket, elvárásokat fogalmazott meg. A vagyongazdálkodással szemben támasztott követelmények és célok teljesítésének mérésére, értékelésére alkalmas szempontokat azonban teljes körűen még nem alakították ki. Megújították ugyanakkor a kontrolling rendszert, hogy az részletesebb és pontosabb információkat szolgáltathasson. Felmérték a társasági portfóliót annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentsék azokkal a kisebbségi részesedésekkel, amelyek gazdaságilag nem számottevőek.

A gazdaságosabb hasznosítás érdekében az MNV felmérte a központi költségvetési szervek használatában álló ingatlanok körét, valamint az azokra vonatkozó hasznosítási/bérleti szerződéseket. Az ingatlangazdálkodás racionalizálása és költségtakarékosabbá tétele érdekében az MNV 2011-ben felszólító leveleket küldött ki a központi költségvetési szervek részére, hogy vizsgálják felül a magas bérleti díjon bérelt, illetve alacsony bérleti díj mellett hasznosított ingatlanok szerződéseit. Az ÁSZ ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a MNV a díjak felülvizsgálata után nem teljes körűen intézkedett a díjak beszedése érdekében.

Az NFA-nak tulajdonosi joggyakorlóként 2011. volt az első teljes éve. Feladatainak egy részét eljárásrendek nélkül végezte, a vagyon-nyilvántartási rendszer működtetésének szabályait csak részben alakította ki. A földterületek haszonbérbe adásának részletes pályázati, bírálati és szerződéskötési szabályai 2011. december közepén léptek hatályba. A belső kontrollrendszer még nem teljes körű. A számviteli bizonylatok átadásának elhúzódása miatt a 2010-es gazdasági évet érintő bevételeket az NFA nem minden esetben számlázta ki.

Az MFB szintén első teljes évét zárta tulajdonosi joggyakorlóként. Kialakította a feladat ellátásához igazodó szervezeti egységeit, azok működési szabályozását, valamint kiépítette a kontrolling rendszert. Kidolgozta a társaságok vagyonkezelésére vonatkozó 2011-2015. évi középtávú stratégiát és az arra épülő részstratégiákat. Az MNV ellenőrzési szervezeteinek 2010. évi integrációja a párhuzamos ellenőrzéseket megszüntette, ugyanakkor a tevékenységek teljes körű és átlátható szabályozása csak részben valósult meg. Az ellenőrzési témák kiválasztásában a vagyongazdálkodással összefüggő átfogó, stratégiai megfontolások nem voltak azonosíthatóak - mutat rá az ÁSZ jelentése.

Számos javaslatot tett az ÁSZ

A jelentés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy intézkedjen az állami vagyonnal való gazdálkodás stratégiai és éves kereteit meghatározó dokumentumok kidolgozásáról, valamint a kormány beszámoló tartalmi elemeinek részletes meghatározásáról. A vidékfejlesztési miniszternek az ÁSZ javasolta, hogy kezdeményezze a Földalapba tartozó vagyont hasznosítók adatszolgáltatási kötelezettségeinek jogszabályi előírását, annak érdekében, hogy a tényleges vagyoni helyzetről az információk rendelkezésre álljanak.

Az elkészített jelentés elérhető az ÁSZ Hírportálján.

Címkék: ÁLLAM, ÁSZ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket