Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Szeptember 12. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A külföldi vendégéjszakák bővülése emelte a turisztikai teljesítményeket

A külföldi vendégéjszakák bővülése emelte a turisztikai teljesítményeket

Júliusban a külföldi vendégéjszakák számának növekedése miatt erősödött a magyar szállodák iránti kereslet

- közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatairól kedden.

Kiemelik: a budapesti szállodák a tavalyi FINA Vizes Világbajnokság alatti rekordnak számító átlag szobaárakat nem tudták felülmúlni, így az összbevétel - a magasabb kereslet ellenére - elmaradt a tavaly júliusitól.

A Balatoni régióban a magasabb átlagárakkal a tavalyinál - az esős, hideg időjárás miatt - alacsonyabb kereslet ellenére is nőtt az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (Revpar) júliusban, és ezzel az összes bevétel is felülmúlta a tavaly júliusit. Ugyanakkor az első hét hónap összesített adatai alapján a bruttó átlagár a tavalyi szinten van, így nem volt jelentős szobaár-emelkedés a régióban - közölték.

A szállodák összes árbevétele az év hetedik hónapjában országos szinten 2 százalékkal, Balatonon 8,4 százalékkal, a fővároson kívüli hotelekben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg Budapesten 6,7 százalékkal elmaradt attól. Az év első hét hónapjában, 2017 hasonló időszakához viszonyítva, országos szinten 8 százalékkal nőtt a szállodák összbevétele, és így meghaladta a 245,2 milliárd forintot.

Az elemzés szerint a belföldi turizmus egyik pillérének számító SZÉP-kártya-felhasználás az első hét hónapban közel azonos volt a tavalyival, 10,1 milliárd forint, ami a magyar vendégek által fizetett szállásdíjbevétel 20,5 százalékát adta. Ezzel hozzájárult a magas munkaerőigényű, alapvetően 50 szoba alatti, és sok családnak megélhetést biztosító vidéki szállodák boldogulásához - írták.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák első hét havi teljesítménye kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a kelet-közép-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a magyarországi szállodák Revpar mutatója (61,6 euró) a második legmagasabb volt Ausztria (71,7 euró) után és Csehország előtt (58,4 euró).

A szállodaszövetség rámutat: fontos, jövőbe mutató lépés lesz a Magyar Turisztikai Ügynökség tervek szerint 2019-ben induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kiépítése, amely a jövő nyári adatok elemzésekor már várhatóan lehetővé fogja tenni a vendégéjszakák alakulásának gyors, megbízható és valós idejű elemzését, szemben a mostani gyakorlattal, amikor két hónapos késéssel érkeznek összesített statisztikai adatok. Így alig néhány nap késéssel mérhetővé válik egy-egy sportesemény, kiemelt rendezvény szálláspiacra gyakorolt valós hatása vagy az időjárás alakulásának a piaci keresletre gyakorolt hatása.

A hétfőn kihirdetett Kisfaludy szálláshely-fejlesztési konstrukció nyertes pályázataival 2019 nyarára várhatóan jó néhány szálláshely megújul a Balaton környékén, Sopronban, a Fertő tó környékén, valamint a Tokaj, Felső-Tisza kiemelt turisztikai úti céljain - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket