Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 30. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

3,2 milliárd pixelt tud majd a fényképező

3,2 milliárd pixelt tud majd a fényképező

A világ legnagyobb felbontású fényképezőgépével, 3,2 milliárd pixeles CCD kamerával működik majd a Chilében épülő, hatalmas teljesítményű teleszkóp, az LSST.

A 8,4 méter átmérőjű tükrös távcső, a Large Synoptic Survey Telescope (nagy égboltfelmérő teleszkóp) építését, ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben kezdik Chile északi részében, a 2682 méteres Cerro Pachón-hegy El Penón nevű csúcsán.

Az LSST az egész látható égboltot pásztázza végig minden héten, évente 6 millió gigabyte adatot „termelve”. Ez akkora mennyiségű adat, mintha egy „közönséges”, 8 megapixeles kamerával éjjelente 800 ezer felvételt készítenének, csak sokkal jobb minőségben. Érzékelője a 3,2 milliárd pixeles CCD kamera lesz, amit a SLAC (Stanford Lineáris Gyorsítóközpont) szakemberei terveznek meg majd – olvasható a Space.com és a PhysOrg hírportálokon.

„Egy nagyon komplex műszerről van szó, amely 189 szenzorból és háromtonnányi különböző alkatrészből áll” – magyarázta Nadine Kurita, az LSST kamera projektmenedzsere.

Az LSST igen részletes felvételei segítségével a csillagászok sokkal többet megtudhatnak a sötét anyagról, a sötét energiáról, a Föld közelében „ólálkodó” aszteroidákról, valamint a Kuiper-övről, a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóövről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket